woensdag 26 oktober 2011

Dertiger..? Voorkom een burnout

Carrière maken, de zorgtaken thuis en vriendschappen onderhouden. Je hebt het druk, maar wil alles blijven doen. Wanneer is het tijd om keuzes te maken?

Op jonge leeftijd met een burnout thuis zitten: het lijkt een trend. Wat eerder weggelegd leek voor veertigers en vijftigers, ligt nu ook voor dertigers op de loer. Tijdens de studie zijn ze al met 1001 dingen bezig; een goede opleiding volgen, investeren in waardevolle vriendschappen en eventueel nog een bestuursfunctie. Wie net aan zijn carrière begint, moet opnieuw een evenwicht vinden tussen al die activiteiten. Zoniet, dan leidt dat al op jonge leeftijd tot een burnout. 

Zoals bij de 34-jarige Maarten. Als projectmanager bij een groot internationaal bedrijf kreeg hij in de loop van de jaren de verantwoordelijkheid voor steeds grotere projecten. Maarten gaat volledig op in zijn werk, maakt werkweken van meer dan zestig uur en is 's avonds zelden op de bank te vinden. Twee bestuursfuncties bij prestigieuze netwerkorganisaties en uitnodigingen voor borrels van prominenten uit het vakgebied houden hem druk bezig. Getrouwd en met het tweede kind op komst heeft hij de laatste tijd geregeld ruzie met zijn vrouw. Zij vindt dat Maarten gestresst is en geen prioriteiten stelt.

Dertigers met een werk- en leefstijl zoals Maarten: getalenteerd, goed opgeleid, enthousiast en hart voor de zaak. Jong en ongebonden gaan ze er voor, maar ergens in de loop van de jaren na de studie verliezen ze ongemerkt de grip op de balans tussen werk en privé.

Hoe weet je als dertiger dat je keuzes moet maken?

Stel jezelf de volgende vragen:

Let op signalen uit je omgeving.
Wordt er geklaagd dat je nooit meer thuis bent? Zie je goede vrienden te weinig? |

Let op stressgedrag.
Ben je kortaf en snel geïrriteerd? Haast je je vaak? Vergeet je te eten? Heb je alcohol nodig om tot rust te komen?

Bekijk je agenda eens kritisch.
Is er nog wel tijd om spontaan iets leuks te gaan doen? Ben je elke avond op pad? Wanneer had je voor het laatst echt tijd voor je partner?

Check je energiehuishouding.
Zijn er vermoeidheidssignalen? Kan je moeilijk je bed uitkomen? Kosten dingen die je vroeger leuk vond om te doen je nu energie?Maarten kon er op basis van dit lijstje niet omheen: hij moet keuzes maken om een burnout te voorkomen. Zijn plan? Meer rustmomenten in zijn agenda zetten, twee keer in de week sporten, stoppen met een van zijn bestuursfuncties en minimaal twee avonden door de week thuis zijn.

Wat ga JIJ doen..?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten