donderdag 20 oktober 2011

Mindfulness en burnout

Je bent burn-out als je uitgeput bent, afstand voelt ten opzichte van je werk en begint te twijfelen aan je eigen capaciteiten. Om het kort te zeggen: je verlangt naar bed, je sleept je naar je werk en je vindt jezelf niet goed.

Het zijn vaak de harde werkers, de idealisten en de perfectionisten die over hun grenzen gaan. Je moet kunnen branden om op te branden. Het feit dat het opeens niet meer gaat overvalt hen vaak, laat hen onthand achter. Vertwijfeld vragen mensen zich af: ik hebt zó mijn best gedaan en blijkbaar toch iets helemaal verkeerd. Oude zekerheden vallen weg. Er ontstaat schaamte voor het plotselinge onvermogen.

Wat kun je doen?
Burn-out en overspannenheid kennen een natuurlijk herstel. Het belangrijkste wat jij kunt doen, is in iedere herstelfase je grenzen serieus nemen, en daarbinnen doen wat je kunt. Bij het vinden van deze precaire balans kan de begeleiding van een coach of therapeut behulpzaam zijn.

Het herstelproces
Als je herstel eenmaal heeft ingezet, dan kan mindfulnesstraining dit proces stevig ondersteunen:
  • je leert je piekergewoontes te doorbreken;
  • je wordt je bewust van patronen die bij jou tot ontregeling kunnen leiden;
  • je leert beter grenzen aan te geven;
  • je maakt (opnieuw) contact met eigen bronnen van kracht en welzijn;
  • je voedt jezelf met rust en stilte.

Terugval voorkomen
Mindfulnesstraining kan een krachtige ondersteuning vormen om terugval te voorkomen. Mindfulness leert je eerder behoeften en grenzen van je lichaam-geest-systeem op te merken. Je leert ook om meer aandacht te hebben voor wat er te genieten is in het leven, waardoor je ook de andere kant van de balans aanvult.

Burn-out niet afwachten
Ben jij iemand die gemakkelijk over grenzen gaat, zich gemakkelijk wegcijfert voor de goede zaak? Hoe vroeger je signalen van uitputting oppikt, des te beter. Je hoeft niet op een burn-out te wachten. Mindfulness traint je om aandachtiger te leven en beter voor jezelf te leren zorgen, waardoor je meer in balans blijft en uiteindelijk meer kunt geven.

Tips
Denk je dat je opgebrand bent of er tegenaan zit? Er zijn enkele heel praktische richtlijnen die verder energieverlies kunnen voorkomen:
  • Creëer ruimte. Bespreek je stress op het werk en thuis. Maak goede afspraken.
  • Hou contact met je werk en blijf zo veel mogelijk functioneren. Pas het werkniveau aan aan je huidige mogelijkheden.
  • Richt je op wat je nog wel goed kunt of leuk vindt en breidt dit uit.
  • Geef aandacht aan je lichaam (verzorging, sport, voeding).
  • Als je wat verder bent in je herstel: kijk hoe het gekomen is. Het moet echt anders. Hoe ga je dat doen? Neem jezelf serieus.
  • Werk steeds aan je herstel, maar rustig aan. Geef jezelf ruimte voor vallen en opstaan.

Einde van de wereld?
Een burn-out is niet het einde van de wereld. Het kan je wel een stuk terugzetten in je capaciteiten. En: burn-out is een serieuze wake up call. Het is een confrontatie met jouw persoonlijke grenzen en diepere waarden. Het duwt je met je neus op de feiten: welke prijs ben je bereid te betalen voor je werk? Wat is belangrijk in je leven? Voor veel mensen is de terugslag ook een loutering. Sommigen zeggen achteraf dat ze deze periode niet hadden willen missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten